Scroll down

Alternate Text
News banner

Kinderrechtenorganisaties: neem constructieve houding aan over EU-verordening tegen online kindermisbruik

Twaalf kinderrechtenorganisaties, waaronder Defence for Children Nederland, roepen in een brief de leden van de Tweede Kamercommissie Justitie en Veiligheid op om een positieve houding aan te nemen ten aanzien van de Europese verordening ter voorkoming en bestrijding van seksueel misbruik van kinderen (CSAM-verordening). Dit doen zij in aanloop naar de voorbespreking van de JBZ-Raad met minister Van Weel (Justitie en Veiligheid). Op 12 en 13 december wordt de CSAM-verordening besproken en mogelijk in stemming gebracht in de JBZ-Raad, die bestaat uit de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van alle EU-lidstaten.

Een historische kans voor kinderbescherming

De CSAM-verordening heeft als doel kinderen beter te beschermen tegen online seksueel misbruik. Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 300 miljoen kinderen slachtoffer van online misbruik. Nederland speelt hier een zorgwekkende rol in: bijna een derde van de URL’s met kindermisbruikmateriaal wordt in ons land gehost. De CSAM-verordening biedt een unieke kans om dit probleem aan te pakken, met strikte waarborgen om zowel kinderrechten als privacy te beschermen.

Balans tussen bescherming en privacy

In de brief benadrukken de organisaties dat privacy en bescherming hand in hand kunnen gaan. Met innovatieve technologieën zoals hash-matching, waarbij foto’s worden gematcht aan al bekend misbruikmateriaal, en detectiesystemen op gebruikersapparaten, kan illegaal materiaal effectief worden opgespoord zonder onnodige inbreuk op de privacy van gebruikers. Tegelijkertijd worden platforms verplicht om maatregelen te nemen die het risico op misbruik van hun diensten voor het vervaardigen en verspreiding van misbruik materiaal tegengaan.

Een afwijzende houding is onverantwoord

Het huidige Nederlandse kabinet lijkt te kiezen voor een afzijdige houding ten opzichte van de verordening. Defence for Children Nederland waarschuwt dat dit gelijkstaat aan een feitelijke afwijzing. Dat ondermijnt de bescherming van kinderen. "Zwijgen is in dit geval niet neutraal," stelt Renée Roodhuizen, Public Affairs adviseur van Defence for Children Nederland. "Het is een gemiste kans om een krachtig signaal af te geven tegen online misbruik."

Oproep aan de Tweede Kamer

Defence for Children Nederland en de andere organisaties roepen de Tweede Kamer op om deze kans niet te laten liggen. "Kinderrechten moeten altijd voorop staan," benadrukken zij. Een constructieve houding tijdens de voorbespreking kan miljoenen kinderen in Europa en daarbuiten beter helpen beschermen.

 

Meer informatie

De brief van de kinderrechtenorganisaties aan de Tweede Kamercommissie Justitie en Veiligheid

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nieuw onderzoek toont aan dat ouders zich meer zorgen maken over online veiligheid kinderen

Vandaag, op de Europese Dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, presenteert…


Lees meer

Kabinet steunt Europese verordening tegen online kindermisbruik niet: miljoenen kinderen blijven onbeschermd

Voorlopig blijft een effectieve Europese aanpak tegen online seksueel misbruik van kinderen uit. Het kabinet gaat de Eur…


Lees meer

Oproep aan regering: Steun de EU verordening tegen seksueel misbruik

Namens twaalf organisaties doen we een oproep aan de Nederlandse regering: neem een constructief en positief standpunt i…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee