De organisatie
ECPAT International is in 1990 opgericht om een einde te maken aan kinderprostitutie in relatie tot reizen in Azië. ECPAT stond aanvankelijk voor End Child Prostitution in Asian Tourism. Vanaf 1996 is het werkveld van de organisatie verbreed tot alle vormen van commerciële seksuele uitbuiting en werkt ECPAT wereldwijd aan onderzoek, bewustwording en lobby onder anderen via campagnes. Het internationale ECPAT-netwerk bestaat uit 122 lokale organisaties in 104 landen over de hele wereld. In Bangkok zetelt het Internationaal Secretariaat van ECPAT.
Een belangrijke taak van het ECPAT-netwerk is het volgen van overheden hoe zij seksuele uitbuiting van kinderen bestrijden en voorkomen. Dit wordt gepubliceerd in een Country Report. Wanneer landen zich niet houden aan internationale afspraken die zij gemaakt hebben met betrekking tot de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting, herinnert ECPAT hen daaraan en adviseert over verbeteringen. ECPAT doet ook onderzoek, op lokaal, nationaal, internationaal en globaal niveau: zo werd in 2016 de uitgebreide Global Study on Sexual Exploitation of Children in Travel and Tourism uitgebracht.
Ook verzamelt en verkent ECPAT goede alternatieven en ontwikkelt trainingsmateriaal voor professionals, zoals hulpverleners, politie en de toerismebranche. Door middel van ‘The Code’, een gedragscode voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in reizen en toerisme probeert ECPAT samen met de reisindustrie de seksuele uitbuiting van kinderen tegen te gaan.
Alle publicaties van ECPAT zijn gratis te downloaden vanaf de website. ECPAT vindt het belangrijk om een stem aan (voormalig) slachtoffers van seksuele uitbuiting te geven. ECPAT richt zich in het bijzonder op het bevorderen van participatie van jongeren in de bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen. In verschillende landen zijn jongerengroepen die actief campagne voeren, in Nederland is dit de jongerengroep van Defence for Children - ECPAT.
Ten slotte heeft een aantal ECPAT leden ook een opvangfunctie voor minderjarigen die zijn uitgebuit in de seksindustrie, bijvoorbeeld in India, Nepal, Ethiopië, Tanzania de Filipijnen en in de Dominicaanse Republiek.
Lees meer: